Reality-TV i rätten

Lagens änglar

Det finns gott om tv-serier om rättssystem, rättegångar samt lag och ordning. Att temat är populärt inom både filmens och litteraturens värld är ett faktum och kanske beror det på att det finns så mycket att utforska inom detta område. Att bryta mot lagen och hamna i klammeri med rättvisan är något som ofta förekommer både i verkligheten och i tv-seriernas fantasivärldar. Det finns med andra ord gott om händelser, motiv och kända brott att vidareutveckla till ett händelseförlopp som kan locka miljontals tittare världen över. Det är kanske inte så konstigt att advokater och advokatbyråer är föremål för ett stort antal tv-serier. De är ju trots allt ”lagens änglar”.

La Law

På sajten Moviezine kan du hitta information om tv-serier som handlar om rättssystem, advokatbyråer och brottslighet. Det bästa exemplet på en tv-serie om advokatbyråer och deras arbete är serien som i den svenska översättningen kallades just ”Lagens änglar”. Denna amerikanska tv-serie gick under originaltiteln ”La Law” och sändes under åren 1986 till 1994. Handlingen kretsar kring en advokatbyrå i Los Angeles och tittaren får följa advokaterna, deras omstridda fall och relationerna dem emellan. Serien blev känd över hela världen och tilldelades 15 Emmys. Den speglade 1980 och 1990-talets kulturella och sociala kontext med fall som handlade om den tidens brännande frågor som till exempel homofobi, AIDS, abort och rasism. Michael Kuzak gjorde sin bästa roll någonsin som advokaten Harry Hamlin. Andra kända namn från serien är bland annat Corbin Bernstein som spelade Arnie Becker samt Larry Drake i rollen som Benny Stulwicz.

Suits

Den amerikanska tv-serien ”Suits” är ett exempel på en mer modern version av rättsligt tv-drama. Advokatfirman ligger mitt i New York och återspeglar de bekymmer och fall som storstadsadvokaterna möter varje dag. Förutom intressanta fall har advokaterna hemligheter och bekymmer som gör handlingen ännu mer lockande. En av advokaterna har nämligen inte ens gått juristlinjen och har inga meriter alls att syssla med lag och ordning. Trots detta gör han ett utmärkt jobb, även om en hel del energi går åt till att dölja att han inte ens har gått ut gymnasiet. Serien sändes mellan 2011 och 2019. Kända namn som Gabriel Macht, Patrick Adams, Rick Hoffman och Meghan Markle gjorde serien ännu mer intressant.

Better Call Saul

Bob Odenkirk spelar den omtyckta karaktären Jimmy McGill i den amerikanska tv-serien ”Better Call Saul” som bokstavligen har tagit tittarna med storm. Serien bygger på föregångaren ”Breaking Bad” och följer en del av karaktärerna från denna serie med diverse tillbakablickar som knyter samman handlingen. Serien handlar om advokaten Jimmy samt hans erfarenheter av det amerikanska rättssystemet och några av hans fall. Jimmy håller sig inte alltid på rätt sida av lagen men har ett gott hjärta och försöker hjälpa sina klienter så gott det går samtidigt som han blir inblandad i drogkartellens maktspel. Andra populära karaktärer i serien är bland annat Kim Wexler som spelas av Rhea Seehorn och Mike Ehrmantraut som spelas av Jonathan Banks. Tv-serien sändes mellan 2015 och 2022.