Law & Order: Special Victims Unit

En viktig undergenre inom tv-serier med rättegångskaraktär och brottsfall är polisgenren där det finns en hel del att hämta. Här blandas många ämnen inom både rättssäkerhet och rättssystem med brottsoffer, åklagarmyndighet, advokater och brottslingar. Tittaren får med andra ord ett något annorlunda perspektiv med mer innehåll. Här är den amerikanska tv-serien ”Law & Order: Special Victims Unit” ett ypperligt exempel. Serien följer en särskild avdelning med specialtränade poliser som tar sig sexualbrott av olika karaktär. Du kan hitta mer information om serien på den amerikanska sajten NBC. Serien påbörjade sin 24:e säsong 2022 och är populär över hela världen. Mariska Hargitay spelar rollen som den karismatiska och inkännande polisen Olivia Benson och Christopher Meloni spelar partnern Elliot Stabler. Tillsammans hjälper de otaliga brottsoffer samtidigt som de utreder vad som beskrivs som fall baserade på verkliga händelser.

How to Get Away with Murder

Denna tv-serie bjuder på ännu ett unikt perspektiv vilket gör att den hamnar på listan över serier om rättssystem och rättssäkerhet. Skådespelerskan Viola Davis spelar den kunniga och professionella brottsmålsprofessorn Annalisa Keating. Förutom att föreläsa på universitetet arbetar hon också som försvarsadvokat och i yrket möter hon några av världens farligaste skurkar. Varje år väljer hon ut några av de bästa studenterna som får hjälpa henne att undersöka och lösa svåra brott. Detta visar sig bli både intressant och farligt när studenterna upptäcker mindre smickrande sidor av det mänskliga psyket. Serien undersöker också de etiska aspekterna av yrket som försvarsadvokat, vilket titeln ”How to Get Away with Murder” visar. För Annalisa Keating gäller det att ta till vilka medel som helst för att fria sina klienter, men hur hänger detta samman med att hålla sig på rätt sida av lagen? Serien sändes mellan 2014 och 2020.

Inventing Anna

Ytterligare en aspekt av rättssäkerhet och rättssystem hittar vi i miniserien ”Inventing Anna” från 2022. Serien är baserad på en sann historia om den ryska bedragerskan Anna Sorokin. Under det falska namnet Anna Delvey lurar den ryskfödda unga kvinnan den rika överklassen i New York på en hel del pengar. Hon får banktjänstemän och rika välgörare att tro att hon i själva verket är en tysk arvtagerska som vill öppna en exklusiv konstklubb i New York. Hon behöver kapital och lurar olika människor på riktigt stora belopp. När hon åker fast dras hon in i en rättegång som avslöjar hur enkelt hon har lyckats dupera det amerikanska rättssystemet.